Building Information Modeling

Noua abordare în metodologia proiectării, pentru simularea și optimizarea unor procese de proiectare și construcție de clădiri în baza unor modele digitale cuprinzătoare.

Building Information Modeling

În industria construcțiilor, nicio temă nu e mai populară în acest moment decât Building Information Modeling (BIM). În spațiul vorbitor de limba germană se vorbește în acest context de modelul informațiilor construcției, de modelul digital al construcției sau de proiectare și construcție digitală. Peste tot se aude și se poate citi același lucru, faptul că BIM deja are o importanță majoră în industria construcțiilor, care pe viitor va deveni și mai evidentă. Concomitent, mulți dintre proiectanți se tem de faptul că vor fi copleșiți de BIM sau că vor deveni dependenți de acest model, deoarece le lipsește o privire de ansamblu clară asupra domeniilor de utilizare și potențialul acestei metode de proiectare. Această impresie este însă greșită: utilizarea BIM aduce beneficii pentru toți participanții.

Ce este și ce înseamnă BIM?

Building Information Modeling (BIM) este o nouă abordare în metodologia de proiectare și nu, așa cum se presupune frecvent, un software, o licență sau un certificat. BIM înseamnă simularea și optimizarea unor procese de proiectare și construcție de clădiri în baza unor modele digitale cuprinzătoare. Pentru administrarea clădirilor pe parcursul întregului lor ciclu de viață, BIM oferă avantaje considerabile față de metodele tradiționale de proiectare, deoarece oferă acces la informații detaliate despre toate componentele clădirii, în orice moment.

Ce înseamnă acest lucru în practică?

Proiectanții trebuie să se adapteze la următorul pas în evoluția proiectării clădirilor și a instalațiilor. Prin intermediul BIM, proiectarea va deveni pe viitor mai detaliată, mai transparentă și va necesita un grad mult mai mare de colaborare. Modelarea digitală a clădirilor presupune existența unei infrastructuri IT funcționale, la care să poată avea acces toți cei implicați în procesul de proiectare. Toate datele, desenele, modelele și documentele sunt stocate și administrate centralizat. Modificările sunt vizibile imediat pentru toată lumea.

Cel mai mare avantaj al BIM este acela că toți participanții la proiect dispun de aceeași versiune a informațiilor tot timpul. Orice modificări efectuate au un efect imediat asupra întregului proiect. Dacă, de exemplu, se modifică o ușă în baza de date a obiectelor, ușa este modificată în toate planurile și documentele în care a fost utilizată. Astfel, erorile sunt reduse dramatic încă din timpul procesului de proiectare, la fel ca și costurile pentru îndepărtarea erorilor în faza de construcție iar siguranța proiectării crește.

În acest sens, proiectanții participanți utilizează, de regulă, baze de date cuprinzătoare, din care extrag diverse componente pentru proiectare, pe care le reproduc în programele de proiectare. În cazul proiectării conform metodologiei BIM, aceste componente și obiecte trebuie să fie cât mai detaliate cu putință și utilizate la nivel central prin intermediul unor parametri definiți în mod unitar. Dezvoltarea BIM presupune atât utilizarea unor modele 3D mai detaliate ale obiectelor, cât și stocarea direct la nivelul obiectului a unor informații suplimentare. Astfel, toate informațiile sunt disponibile într-un singur loc - principiul de bază esențial al BIM. În acest sens, OBO Bettermann susține proiectanții prin punerea la dispoziție a datelor de produs necesare pentru proiectare în cadrul unor platforme diverse.

Utilizați zona noastră de produse pentru a accesa datele BIM

Dacă aveți întrebări pe tema BIM și a programelor de proiectare, vă rugăm să luați legătura cu noi!