Achiziționarea unei instalații fotovoltaice (instalație PV) este asociată întotdeauna unor investiții majore care trebuie amortizate cât mai repede posibil. Și mai importantă este, prin urmare, disponibilitatea continuă.
Ce trebuie să aveți în vedere în ceea ce privește instalația fotovoltaică? Având în vedere că instalațiile fotovoltaice sunt instalate pe acoperiș sau în câmp deschis, acestea sunt deosebit de periclitate de trăsnete și supratensiuni. Dacă instalația fotovoltaică este deteriorată în acest mod, producția este oprită pe durata reparațiilor. În plus, apar costuri suplimentare, de exemplu pentru înlocuirea invertorului. Cu OBO, sunteți întotdeauna în siguranță: vă oferim soluții de sistem cuprinzătoare pentru protecția instalației dumneavoastră fotovoltaice împotriva trăsnetelor și a deteriorărilor cauzate de supratensiune.

Avantajele dumneavoastră dintr-o singură privire

  • Sistem complet pentru aproape toate cerințele electrotehnice ale unei instalații fotovoltaice
  • Soluții de sistem pentru instalații rapide și permanent sigure
  • Asistență personalizată pentru instalarea și operarea soluțiilor pentru sisteme fotovoltaice
  • Mulți ani de experiență și competență în protecția și alimentarea instalațiilor fotovoltaice
  • Cursuri de formare PV practice și cuprinzătoare
  • Ajutor de instalare și ghid de selecție competent
  • Securitatea investițiilor și juridică
 

Acces rapid

 

Soluții sistem

Instalații pe acoperișuri înclinate

Majoritatea instalațiilor pe acoperișuri înclinate sunt montate ca așa-numite „instalații montate pe acoperiș” pe acoperișul existent al unei case. Instalatorul fixează modulele fotovoltaice pe țiglele acoperișului cu cârlige de acoperiș, șine de montaj și cleme metalice pentru module. 

Instalații pe acoperișuri tip terasă

Instalațiile fotovoltaice pot fi amplasate nu numai pe acoperișuri înclinate, ci și pe acoperișuri tip terasă. Avantajul în acest caz: modulele fotovoltaice pot fi montate independent de o anumită orientare a acoperișului.

Instalații în aer liber

Instalațiile fotovoltaice în aer liber se referă la amplasarea modulelor fotovoltaice pe suprafețe mari, nefolosite din punct de vedere agricol – spre deosebire de montajul generalizat pe acoperișuri. Instalațiile fotovoltaice în aer liber pot genera randamente crescute în condiții favorabile. 

 

Indiferent de tipul de instalație fotovoltaică pe care doriți să îl implementați: la OBO, veți găsi soluțiile de sistem potrivite pentru următoarele domenii de competență:

 
 

FAQ

Ce măsuri trebuie să iau pentru protecția instalațiilor fotovoltaice?

DIN VDE 0100-712 prevede că la punctul de transfer al instalației electrice (cutia de conexiuni a casei sau tabloul principal de distribuție) trebuie aplicat un semn de informare standardizat. Semnul de informare este cunoscut și sub denumirea de semnul pompierilor și ajută pompierii să recunoască instalația fotovoltaică. În consecință, măsurile de stingere sunt apoi efectuate cu respectarea distanțelor de siguranță conform DIN VDE 0312.  De asemenea, trebuie să se țină cont de pozarea sigură a cablurilor de curent continuu. Acestea trebuie să fie pozate în siguranță pentru a nu deteriora izolația și pentru a asigura astfel salvarea în siguranță a persoanelor în caz de incendiu. Conform VDE-AR-2100-712, protecția trebuie să fie asigurată de un perete separator adecvat sau de un canal de protecție împotriva incendiilor, cum ar fi PYROLINE® Sun PV.

De ce am nevoie pentru protecția exterioară la trăsnet a instalațiilor fotovoltaice de acoperiș?

Mai presus de toate: o bună planificare. În plus, pentru protecția exterioară sigură la trăsnet a instalațiilor fotovoltaice sunt necesare: sârmă rotundă/platbandă, pietre de așezare, tije de captare, conectori, suporturi, piese de dilatație și alte componente relevante pentru sistem. Puteți afla informații suplimentare despre protecția exterioară la trăsnet a instalațiilor fotovoltaice aici.

Cum instalez o protecție exterioară la trăsnet în combinație cu o instalație fotovoltaică?

Asigurați-vă că includeți instalația fotovoltaică în planificarea sistemului de protecție la trăsnet pentru a vă asigura că instalația de protecție la trăsnet nu umbrește instalația fotovoltaică, deoarece, în caz contrar, randamentul poate fi redus.  Instalarea propriu-zisă se desfășoară ca în cazul oricărei alte instalații de protecție la trăsnet.

Cum mențin distanțele de separare față de sistemul de protecție la trăsnet într-o instalație fotovoltaică?

Distanțele de separare pentru instalația de protecție la trăsnet sunt determinate conform VDE 0185-305-3. Dacă aceste distanțe nu pot fi menținute cu un sistem convențional de protecție la trăsnet, distanța de separare poate fi redusă cu până la 90 cm prin utilizarea diferiților conductori de coborâre OBO isCon. Puteți afla informații suplimentare despre sistemul nostru isCon aici.

Ce opțiuni am pentru detensionare la pozarea verticală a cablurilor într-o instalație fotovoltaică?

Există diferite moduri de a face ca alimentarea verticală să fie sigură. Cu toate acestea, ca regulă generală, cablurile și liniile trebuie să fie fixate la intervale de timp prin măsuri adecvate, de îndată ce metoda de pozare a acestora nu este susținută în întregime.

Sistemele de poduri de cabluri verticale reprezintă soluția optimă pentru pozarea verticală. O altă metodă este pozarea direct pe perete. Șinele profilate cu cleme cu gheară corespunzătoare sau cleme individuale sunt fixate direct pe perete sau pe o construcție din oțel.

Cum pot proteja în mod optim invertorul într-o instalație fotovoltaică?

Pentru a proteja în mod optim invertorul instalației fotovoltaice, ar trebui să se utilizeze întotdeauna un dispozitiv de protecție la supratensiune pe partea de curent continuu. Pe partea de curent alternativ trebuie să se utilizeze cel puțin un dispozitiv de protecție la supratensiune la punctul de alimentare al instalației electrice. Dacă invertorul se află la o distanță mai mare 10 m de la punctul de alimentare, protecția la supratensiune trebuie repetată direct înaintea invertorului pe partea de curent alternativ.

Într-o instalație electrică cu sistem extern de protecție la trăsnet, trebuie să se utilizeze întotdeauna un descărcător tip 1(+2) pe partea de curent alternativ. Pe partea de curent continuu, este necesar un descărcător tip 1(+2) în cazul în care instalația fotovoltaică este integrată galvanic în sistemul extern de protecție la trăsnet. În toate celelalte cazuri, SPD-urile de tip 2 sunt suficiente.

Cum conduc cablurile în zona căilor de salvare și evacuare într-o instalație fotovoltaică?

Dacă instalațiile se află pe căile de salvare și evacuare, cablurile fotovoltaice de curent continuu trebuie încapsulate. Cerințele reglementate de legislația construcțiilor se regăsesc în Reglementările privind construcțiile.

Canalul de protecție împotriva incendiilor PYROLINE® Sun PV este soluția ideală pentru pozarea rezistentă la foc a cablurilor fotovoltaice de tensiune alternativă. Acest canal îndeplinește cerințele pentru canalul I conform DIN 4102 partea 11 pentru instalarea cablurilor în căile de salvare și evacuare. În plus, acesta îndeplinește cerințele VDE AR 2100-712. Canalul este format din plăci de protecție la foc din beton ușor cu fibră de sticlă, rezistente la apă și îngheț (neinflamabil, clasă de materiale de construcție A1) și poate fi pozat, de asemenea, în spații exterioare.

 

Suport

 

Cerințe

Asumarea răspunderii, asigurarea instalației.

Un număr mare de norme și prevederi trebuie respectate pentru instalarea unui sistem de protecție la trăsnet pentru o instalație fotovoltaică. Instalatorul°instalației fotovoltaice este răspunzător pentru îndeplinirea corespunzătoare a acestora timp de 30 de ani. În plus, există cerințe din partea asigurătorilor.

Antreprenorul care a instalat o instalație electrică este obligat prin lege să facă acest lucru fără erori.

Răspunderea operatorului

Prin alimentarea energiei generate, aproape orice instalație fotovoltaică este supusă unor cerințe de uz comercial. În conformitate cu dispoziția de prevenire a accidentelor BGV A3, operatorul instalației este obligat să asigure întreținerea, verificarea și repararea profesională a instalației. 

Aceste verificări regulate repetate ale componentelor instalației electrice trebuie să fie efectuate de către un electrician calificat. 

Norme relevante

Realizarea sistemelor de joasă tensiune
> DIN VDE 0100-100 (IEC 60364-1)
> DIN VDE 0100-534 (IEC 60364-5-53)
> DIN VDE 0100-410 (IEC 60364-4-41)
> DIN VDE 0100-443 (IEC 60364-4-44)
> DIN EN 60664-1 (IEC 60664-1)

Verificarea punerii în funcțiune și documentația
> VDE 0100-600 (IEC 60364-6)
> VDE 0105-100 (EN 50110-1)

Cerințe pentru sistemele fotovoltaice de alimentare cu energie electrică
> DIN VDE 0100-712 (IEC 60364-7-712)
> DIN EN 62446 (IEC 62446)
> DIN CLC/TS 61643-12 (IEC 61643-12)
> DIN CLC/TS 50539-12 (CLC/TS 51643-32, IEC 61643-32)
> VDE 0185-305-3 , Anexa 5

Instalații de protecție la trăsnet și sisteme de împământare
> DIN EN 62305-1 până la -4 (IEC 62305-1 până la -4)
> Cerințe locale suplimentare (de exemplu, Reglementările privind construcțiile din Germania)
> DIN 18014
> DIN VDE 0100-540 (IEC 60364-5-54)

Protecția împotriva incendiilor în zona instalațiilor fotovoltaice
> VDE-AR-E 2100-712

Prevederi reglementate de legislația construcțiilor
> EN 13501-1/-2, DIN 4102-1/-2 Reglementări privind inflamabilitatea materialelor de construcții și a produselor pentru construcții
> Trebuie respectate prevederile naționale sau regionale reglementate de legislația construcțiilor în ceea ce privește utilizarea produselor pentru construcții. Printre acestea se numără, de exemplu, Reglementările privind construcțiile din Germania, Directivele VKF din Elveția și Directivele OIB din Austria

Această listă nu pretinde a fi completă! Vă rugăm să țineți cont și de reglementările legale locale respective.

Nu sunteți sigur ce măsuri trebuie să luați pentru a vă proteja instalația fotovoltaică? Atunci vă va ajuta graficul nostrucare vă va ghida pas cu pas către măsurile de protecție corespunzătoare. 

 

Modalitate de contact

OBO BETTERMANN România s.r.l.+ 40 21 457 45 66 / + 40 21 457 45 86info@obo.ro

De asemenea, puteți utiliza formularul nostru de contact

Formulă de adresare

* Informații obligatorii

Aveți deplina libertate de a alege dacă să intrați în contact cu noi prin intermediul acestui formular sau prin alte căi de comunicație. Dacă doriți să faceți uz de această posibilitate, solicităm în câmpurile obligatorii doar datele care pot fi conținute în mod obișnuit în semnătura dumneavoastră de e-mail și care, știm din experiență, sunt necesare pentru a răspunde la cerere, pentru propriul dumneavoastră interes. Suplimentar, aveți libertatea de a alege să creați informații suplimentare, care pot fi practice pentru modul de adresare personală și pentru acordarea răspunsului la cererea dumneavoastră. Detaliile privind prelucrarea datelor de către OBO le puteți consulta în indicațiile noastre cu privire la protecția datelor.