Protecție la supratensiune pentru instalațiile fotovoltaice

 

Protecția la supratensiune pentru instalațiile fotovoltaice are întotdeauna două părți. Supratensiunile pot fi cuplate în sistem atât pe partea de curent continuu (CC), cât și pe cea de curent alternativ (CA). Ca urmare, invertorul poate fi deteriorat, de exemplu. Protecția la supratensiune OBO protejează în mod sigur și cuprinzător toate părțile. Cablurile de date pot fi, de asemenea, integrate în siguranță în sistemul de egalizare a potențialului prin dispozitive de protecție adecvate.

Protecție la supratensiune pentru instalații fără sistem exterior de protecție la trăsnet

La instalațiile fără sistem exterior de protecție la trăsnet, din punct de vedere normativ, nu este necesară o protecție la supratensiune pe partea CC. Cu toate acestea, utilizarea acesteia este puternic recomandată pentru a proteja instalația fotovoltaică în caz de supratensiune, de exemplu, din cauza operațiunilor de comutare în rețea. În același timp, disponibilitatea instalației este asigurată.

Pentru a proteja invertorul cât mai bine posibil împotriva supratensiunilor periculoase, ar trebui să se utilizeze dispozitive de protecție la supratensiune direct pe partea de tensiune continuă și de tensiune alternativă, atât la nivelul intrărilor, cât și al ieșirii.

La selectarea unui dispozitiv de protecție la supratensiune pentru partea de tensiune continuă a instalației fotovoltaice, tensiunea maximă de mers în gol a instalației fotovoltaice nu trebuie să depășească în niciun caz tensiunea continuă maximă a dispozitivului de protecție la supratensiune. Numărul de dispozitive de protecție necesare rezultă din numărul de MPP-Tracker din sistemul fotovoltaic respectiv.

Dacă invertorul este conectat la dispozitive de informare și comunicație, și aceste cabluri trebuie integrate în sistemul de egalizare a potențialului prin dispozitive de protecție la supratensiune adecvate.

Sisteme de protecție la supratensiune pentru instalațiile fotovoltaice

O gamă pentru toate cazurile de utilizare:

  • Descărcător de curent de trăsnet/descărcător combinat
  • Protecție la supratensiune pentru tehnica energetică și de date
  • Soluții complete de sistem, asamblate și premontate în carcasă
  • Descărcător combinat și de supratensiune pentru instalații fotovoltaice, partea de curent continuu
 
Directive relevante

Trebuie avute în vedere următoarele directive privind protecția standard la supratensiune a instalațiilor fotovoltaice:

  • Pentru a preveni deteriorările cauzate de supratensiune, se recomandă un sistem de protecție la trăsnet pentru instalații fotovoltaice montate pe acoperiș, conform VDE 0185- 305-3 (IEC/ EN 62305-3).
  • Analiza riscurilor conform VDE 0185-305-2 ajută la determinarea necesității unui sistem de protecție la trăsnet, precum și a clasei de protecție la trăsnet necesare. Acest lucru se aplică numai în situațiile în care alte directive, de exemplu Reglementările privind construcțiile, nu impun utilizarea altor sisteme de protecție la trăsnet.
    Pentru instalații fotovoltaice în aer liber complexe, de exemplu centrale electrice fotovoltaice sau parcuri solare cu cerințe de disponibilitate ridicată, în general, trebuie să se verifice dacă sunt necesare măsuri suplimentare la utilizarea VDE 0185-305-2.
  • Numai o instalație protejată poate suporta sarcinile la care este expusă și poate produce continuu energie sigură. Companiile de asigurări recomandă, în noua versiune a directivei VdS din 2010 (februarie 2021), o protecție interioară la supratensiune pentru instalațiile fotovoltaice în aer liber.
  • Pentru configurarea sistemelor fotovoltaice de alimentare cu curent se aplică normele VDE seria 0100, în special DIN VDE 0100-712.
  • La reconfigurarea unei instalații fotovoltaice, atunci când este racordată la o instalație electrică, trebuie utilizată protecția la supratensiune (tip 2/clasa II) pe partea CA conform DIN VDE 0100-443 și DIN VDE 0100-712 (IEC 60364-4-44 și 60364-7-712).
  • Conform referinței suplimentare din DIN VDE 0100-712 la VDE 0185-305-3, anexa 5, pe lângă partea CA, și pe partea CC este necesar un sistem de protecție la supratensiune, care să contribuie la siguranța invertorului la instalații cu sistem extern de protecție la trăsnet.
Dispozitive de protecție la supratensiune: selectarea și numărul necesar

La selectare, trebuie să respectați în special următoarele puncte:

  • Tensiunea continuă maximă a unui dispozitiv de protecție la supratensiune pentru partea de tensiune continuă a instalației fotovoltaice nu trebuie să depășească în niciun caz tensiunea maximă de mers în gol a instalației fotovoltaice.
  • Numărul de dispozitive de protecție necesare rezultă din numărul de MPP-Tracker din sistemul fotovoltaic respectiv.
  • Dacă invertorul este conectat la dispozitive de informare și comunicație, și aceste cabluri trebuie integrate în sistemul de egalizare a potențialului prin dispozitive de protecție la supratensiune adecvate. 

La instalațiile fotovoltaice la nivelul clădirilor, în funcție de condițiile locale, invertorul este instalat direct pe acoperiș sau pod, adesea în pivniță. La instalarea în pivniță, poate fi util ca protecția la supratensiune să nu fie utilizată numai înainte de invertor, ci și, suplimentar, la intrarea cablurilor în clădire, pentru a preveni cuplarea inductivă din exterior.

Soluții OBO pentru o instalație fotovoltaică sigură

Protecția la supratensiune pentru instalațiile fotovoltaice are întotdeauna două părți: supratensiunile pot fi cuplate în sistem atât pe partea de curent continuu, cât și pe cea de curent alternativ, din diverse motive, și astfel pot deteriora invertoarele, de exemplu. Protecția la supratensiune OBO protejează în mod sigur toate părțile. Pentru a proteja intrarea de curent continuu a invertorului, OBO oferă un portofoliu de doze de derivație pentru generatoare cu protecție la trăsnet și la supratensiune. 

 

Acces rapid

 

Caracteristicile importante ale produselor pentru protecția la supratensiune

 
 
 

V-ar putea interesa și următoarele

 

Modalitate de contact

OBO BETTERMANN România s.r.l.+ 40 21 457 45 66 / + 40 21 457 45 86info@obo.ro

De asemenea, puteți utiliza formularul nostru de contact

Formulă de adresare

* Informații obligatorii

Aveți deplina libertate de a alege dacă să intrați în contact cu noi prin intermediul acestui formular sau prin alte căi de comunicație. Dacă doriți să faceți uz de această posibilitate, solicităm în câmpurile obligatorii doar datele care pot fi conținute în mod obișnuit în semnătura dumneavoastră de e-mail și care, știm din experiență, sunt necesare pentru a răspunde la cerere, pentru propriul dumneavoastră interes. Suplimentar, aveți libertatea de a alege să creați informații suplimentare, care pot fi practice pentru modul de adresare personală și pentru acordarea răspunsului la cererea dumneavoastră. Detaliile privind prelucrarea datelor de către OBO le puteți consulta în indicațiile noastre cu privire la protecția datelor.