Legătura echipotențială pentru instalațiile fotovoltaice

 

Distanța fizică a unei instalații fotovoltaice față de sistemul extern de protecție la trăsnet trebuie menținută întotdeauna, dacă este posibil, pentru a o proteja. Dacă acest lucru nu este posibil din cauza condițiilor locale, distanța necesară poate fi redusă în cazul în care

▪ instalația fotovoltaică este integrată în sistemul extern de protecție la trăsnet
▪ se implementează un sistem izolat, de exemplu cu conductorul izolat, rezistent la tensiuni înalte, isCon®.

Măsuri importante

Pentru a asigura o protecție completă a instalației fotovoltaice, trebuie să țineți cont de următoarele puncte:

  • Împământarea locală (PAS) trebuie conectată la sistemul principal de egalizare a potențialului (HPAS).
  • Conductorii de egalizare a potențialului trebuie pozați strâns și paralel față de cablurile de curent continuu.
  • Cablurile de date trebuie incluse în conceptul de protecție.

Patru pași pentru protecția extinsă a instalațiilor fotovoltaice

Pasul 1: Verificarea distanței de separare
În cazul în care distanța de separare cerută nu poate fi respectată, părțile metalice trebuie legate între ele pentru a rezista la curentul de trăsnet.

Pasul 2: Verificarea măsurilor de protecție
Exemplu: măsuri pentru echipotențialul de protecție la trăsnet utilizate pentru partea de CC și CA, de exemplu descărcător de curent de trăsnet (tip 1).

Pasul 3: Includerea cablurilor de date
Cablurile de date trebuie incluse în conceptul de protecție.

Pasul 4: Realizarea egalizării potențialului
Trebuie realizată o egalizare locală a potențialului la nivelul invertorului.

 

Distanța de separare pentru instalațiile fotovoltaice

Instalația de protecție la trăsnet trebuie realizată la o distanță de separare (s) față de componentele instalației fotovoltaice conform DIN EN 62305. De regulă, o distanță de separare (s) = distanță de siguranță între 0,5 m și 1 m este suficientă.

Instalațiile de climatizare, senzorii electrici și instalațiile fotovoltaice sunt exemple de construcții pe acoperiș pentru care trebuie respectată distanța de separare. Această distanță este necesară pentru a evita scântei periculoase și curenți parțiali de trăsnet între instalația exterioară de protecție la trăsnet și componentele metalice ale clădirii, precum și aparatele electronice. În particular, la retehnologizarea instalațiilor fotovoltaice acest lucru nu este adesea posibil din cauza situației de construcție. Soluția sigură: sistemul isCon® de la OBO, izolat și rezistent la tensiuni înalte. Cu conductorul isCon® se poate menține în siguranță o distanță de separare de 0,75 m în aer și 1,5 m la materialele solide.

Dacă nu se poate respecta distanța de separare

Dacă, din motive legate de construcție, nu se poate respecta distanța de separare conform VDE 0185-305-3 (IEC/ EN 62305-3), pentru a rezista la curentul de trăsnet, instalația fotovoltaică trebuie conectată, folosind componente testate, cu 16 mm2 CU sau 25 mmAluminiu, la instalația de protecție la trăsnet. Componentele de protecție la trăsnet pentru conectare trebuie verificate conform VDE 0185-561-1 (IEC/ EN 62561-1). În aceste cazuri, și pe partea CC sunt necesare dispozitive de protecție la supratensiune de tipul 1 (clasa I) sau descărcătoare combinate de tipul 1+2 (clasa I+II), deoarece curenții de trăsnet din clădire nu pot fi controlați.

Sistemul de egalizare a potențialului pentru protecția la trăsnet necesar, configurat astfel, reunește toate componentele metalice și conductoare electric ale instalației, inclusiv sistemul de împământare, cu sistemul standard de protecție la trăsnet. Conform VDE 0185-305 partea 3 și 4 (IEC/ EN 62305-3, -4), în acest sens trebuie utilizate dispozitive de protecție la supratensiune (SPD) tip 1 (clasa I) sau descărcătoare combinate tip 1+2 (clasa I+II) pentru cablurile introduse în clădiri.   Acest lucru este valabil atât la nivelul acoperișului, cât și pe sol, pe partea CA și CC a sistemului fotovoltaic de alimentare cu curent.

Decisive în ceea ce privește necesitatea măsurilor de protecție la supratensiune sunt DIN VDE 0100-443 (VDE 0100-443) și DIN VDE 0100-712 (VDE 0100-712).

 

Poziția suportului conductor pentru acoperiș

Suportul conductor pentru acoperiș sau tijele de captare trebuie poziționate astfel încât să nu acopere modulele fotovoltaice. Asta deoarece umbra duce la reducerea performanței pentru întregul șir. Conform VDE 0185-305-3, Bbl. 5, o tijă de captare de minimum 108 x diametrul modulului trebuie îndepărtată. În acest sens, trebuie să vă asigurați că sistemul fotovoltaic se află în continuare în zona de protecție a tijelor de captare. Cu sistemul isCon® rezistent la tensiuni înalte și izolat de la OBO, distanța de separare poate fi menținută în siguranță.

 

Acces rapid

 

Caracteristicile importante ale produselor pentru egalizarea potențialului

 
 
 

V-ar putea interesa și următoarele

 

Modalitate de contact

OBO BETTERMANN România s.r.l.+ 40 21 457 45 66 / + 40 21 457 45 86info@obo.ro

De asemenea, puteți utiliza formularul nostru de contact

Formulă de adresare

* Informații obligatorii

Aveți deplina libertate de a alege dacă să intrați în contact cu noi prin intermediul acestui formular sau prin alte căi de comunicație. Dacă doriți să faceți uz de această posibilitate, solicităm în câmpurile obligatorii doar datele care pot fi conținute în mod obișnuit în semnătura dumneavoastră de e-mail și care, știm din experiență, sunt necesare pentru a răspunde la cerere, pentru propriul dumneavoastră interes. Suplimentar, aveți libertatea de a alege să creați informații suplimentare, care pot fi practice pentru modul de adresare personală și pentru acordarea răspunsului la cererea dumneavoastră. Detaliile privind prelucrarea datelor de către OBO le puteți consulta în indicațiile noastre cu privire la protecția datelor.